La Base, un nou espai cooperatiu creat pel veïnat

El Poble Sec mou fitxa i comença la creació de La Base. Un Ateneu cooperatiu que oferirà espai de trobada, menjador popular, cooperativa de consum, club d’informàtica i un centre de documentació audiovisual, entre d’altres projectes. 

Veïns i veïnes del Poble Sec han decidit organitzar-se per contribuir a revertir l’època de l’individualisme i la competència en que actualment viu la societat. “Volem avançar cap un barri autogestionat on siguem el veïnat qui decidim directament sobre els nostres assumptes”, afirmen des del grup promotor de La Base. Un projecte d’Ateneu Cooperatiu que busca oferir un lloc de trobada sota la idea de reforçar els llaços, potenciar la comunitat al barri i demostrar que “quan estem juntes, som més fortes”.

La Base és un espai físic necessari al Poble Sec per organitzar tota la mobilització social que allà es mou. Un Ateneu que neix com a excusa per construir un projecte comunitari molt més ampli: “volem dotar-nos d’una infraestructura econòmica que sigui de gestió col·lectiva, però amb mires a esdevenir comunitària [de tot el barri]. A més, volem un projecte des del que construir una posició política, prendre partit i estar presents als conflictes del barri i de la ciutat, enfrontar la destrucció alhora que construïm allò comú.”

Des de fa pràcticamet un any, un grup de persones han estat treballant en definir el projecte La Base, Ateneu Cooperatiu del Poble Sec. Persones vinculades a les lluites socials, a la filosofia de l’okupació, al món cooperatiu i associatiu en general, a les lluites estudiantils, però també provinents de l’àmbit de la investigació i la creació. “Arran del moviment d’ocupació de les places el 2011, la seva extensió planetària, però també per la multiplicació d’assemblees de barri i assemblees locals, pensem que és el moment de fer un salt qualitatiu i dotar-nos de nou, localment, d’infraestructures autogestionades potents. Can Batlló a Sants, La Flor de Maig al Poble Nou, i ara, La Base al Poble Sec encarnen aquesta idea”.

L’Ateneu Llibertari recolza el projecte

No obstant això, el barri situat entre Paral·lel i Montjuïc ja té des de fa més de 30 anys un Ateneu Llibertari, que ha congregat a bona part de la lluita social del Poble Sec oferint xerrades, activitats i espais als veïns i veïnes de la zona.  Des d’aquest espai consideren molt positiva la creació de La Base: “Em sembla que el teixit, diguem-ne alternatiu, s’hauria de convertir en la norma i no en l’excepció. Una forma de fer i de ser molt allunyada de la que propugnen actualment poders i mass-media, quant a objectius i valors. Que hi hagi iniciatives com La Base ens alegra i ens alleuja, és per tot el que hem estat treballant…”, comenta la Sònia, que recomana “molta calma, solidaritat, anàlisis de l’entorn, formació i paciència amb la personalitat dels companys i companyes, que les llargues trajectòries poden ser intenses. Posar projectes realitzables sobre la taula, però sempre amb una visió global de com voldríem que fos la societat, el barri…”, és a dir, no oblidar una parella indivisible, el pensament i l’acció.

El passat dissabte 6 d’abril, La Base van celebrar la seva Assemblea Fundacional al Centre Cívic l’Albareda. Un acte que donà el tret de sortida a aquest projecte cooperatiu i que comptà amb l’assistència d’una setantena de persones. Un dels punts principals van ser els diversos locals al barri que poden convertir-se en Ateneu. Des del grup promotor, esperen tenir prompte un espai definiu per poder obrir les portes al mes d’octubre.

*Article publicat a La Burxa (Publicació comunitària del barri de Sants, Barcelona)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s